Achtergrond

Er ontbrak iets.

Film is onmisbaar voor organisaties die zich willen profileren. Organisaties die bekendheid willen genereren, organisaties die iets willen delen.

We zijn erg dankbaar voor het feit dat we al enkele jaren in dit vak actief mogen zijn. Sinds 2007 maken we zeer diverse producties voor zo’n beetje ieder denkbaar type klant. Maar ondanks dat we de know-how en apparatuur hadden om iedere productie te laten slagen, miste er iets.

Het leveren van unieke, aansprekende content is van groot belang. Zeker in een tijd van zogenaamde information overload, waarin iedere minuut honderden uren film worden geüpload. Om de ruis te doorbreken moesten onze filmproducties méér zijn dan een aaneenschakeling van mooi ogende beelden.

Terugkijkend zijn de klanten vaak tevreden. Verwachtingen werden waargemaakt en soms overtroffen. Maar naarmate we de lat hoger legden, voelden we dat er iets ontbrak. We wilden meer. Meer mensen bereiken, meer impact genereren.

We moesten reflecteren. Hoe wilden we zelf het liefst benaderd worden? Wanneer zijn we geïnspireerd, wanneer begrijpen we complexe materie en wanneer worden we gedreven tot actie?

Gedurende dit proces kwam de middelbare schooltijd naar voren. Toen gebeurde er iets interessants.

Verhaal.

Gedurende de middelbare schooltijd bestond er bij ons allen een voorliefde voor vakken als geschiedenis en talen. Vakken waarin het verhaal vaak de boventoon voerde en waar je je in kon verliezen. De exacte vakken aan de andere kant, of wetenschap, waren maar lastig te begrijpen. Was er eigenlijk een manier om de lesstof tóch te doorgronden en in ieder geval te slagen met een voldoende?

Ja, die was er.

Verpakt in een simpel verhaal begon de lesstof voor ons vorm te krijgen en werd de essentie begrepen. En belangrijker nog: het begrijpen van de essentie zorgde voor enthousiasme.

Dit was een eureka-moment. Het verhaal zorgde blijkbaar niet alleen voor verduidelijking, maar zette ook nog aan tot handelen! De vraag was echter: in hoeverre is de kracht van verhaal, of storytelling, (wetenschappelijk) onderbouwd, hoe ontwikkel je krachtige verhalen en hoe gebruik je dit in filmproducties?

Dit was een eureka-moment. Verhaal zorgde schijnbaar niet alleen voor verduidelijking, maar zette ook nog aan tot handelen!

Deze herinnering was een startschot voor ons om ons te gaan verdiepen in het fenomeen storytelling. We staken veel tijd en energie in het bestuderen van de kracht van verhaal in filmproducties en hoe dit te implementeren. Hoe werkt het, waarom werkt het en hoe doe je dat dan? En gaandeweg werden onze aannames steeds meer bevestigd.

We leerden de drang te weerstaan om producties direct te starten, maar zorgden er eerst voor dat we het verhaal van de klant goed begrepen. Steeds meer richtten we ons op klanten in sectoren die ons na aan het hart liggen: gezondheid, technologie, onderwijs, overheid en andere, met name, non-profit organisaties. We ontdekten dat de meest dure apparatuur niets betekent wanneer het verhaal niet klopt of relevant is. Steadicams, drones, sliders, super slow-motion.. zonder een goede voorbereiding maakt het allemaal niet veel uit. Wanneer je deze middelen echter op een goede manier combineert met krachtige en relevante inhoud is er in onze ogen sprake van succes.

2014 was een jaar van verandering voor ons. In lijn met de nieuwe filosofie werd de bedrijfsnaam veranderd en werd een nieuw beeldmerk ontwikkeld. Het kampvuur is inmiddels een herkenbaar symbool, refererend aan verhalen rond het kampvuur en de vonk die actie kan doen ontbranden.

Verhalen en de wetenschap erachter hebben ervoor gezorgd dat we onze weg hebben gevonden. Ieder project gaan we met hernieuwd enthousiasme en ongeremde nieuwsgierigheid tegemoet. Verworven inzichten gebruiken we om producties met impact te creëren die hun weg vinden tussen de hedendaagse massale communicatie.

Films die verduidelijken, inspireren en bekendheid genereren. Films die bijblijven.

Blijf op de hoogte